Pesta porcină africană (PPA) este o boală infecțioasǎ devastatoare, de obicei mortală, a porcilor și a mistreților, pentru care nu există vaccin.
Consecințele bolii afectează:
Sectorul cǎrnii de porc este unul intre cele mai semnificative sectoare agricole din UE.
Acesta reprezintă 8,5% din producția totală a industriei agricole din UE, cea mai mare în comparație cu alte sectoare de carne.
Carnea de porc reprezintă 50% din producția totală de carne din UE.
Carnea de porc este cea mai exportată din totalul cărnii produse în UE: aceasta reprezintă 62% din totalul exporturilor de carne din UE.
Vânătorii pot schimba lucrurile - în bine sau în rǎu - deoarece ei pot spori, sau pot reduce răspândirea bolii.
Transmiterea și rǎspândirea bolii
Transmiterea se poate face prin contactul direct al porcilor sănătoși sau al mistreților cu porci infectați (morți sau bolnavi) sau cu mistreți. Cu toate acestea, oamenii și în special vânătorii - cât timp nu sunt afectați de boală – pot contribui la răspândirea bolii, prin:
Vânǎtorii au de jucat un rol-cheie
Autoritățile UE și naționale din țările afectate adoptă o gamă largă de măsuri pentru combaterea și eradicarea bolii, însă o cooperare mai bună cu vânătorii (și cu asociațiile acestora) precum și cu fermierii (și asociațiile acestora) este vitală.
Vânătorii monitorizează statusul sănătații animalelor sălbatice și joacă un rol cheie în protejarea sănătății animalelor, inclusiv a animalelor domestice.
Dacă observați un comportament neobișnuit al mistreților sau dacă găsiți un animal mort, trebuie să luați în considerare posibilitatea ca acesta să fi fost infectat cu pesta porcinǎ africanǎ (mai ales în zonele infectate sau zonele cu risc).
În timpul călătoriilor dvs. de vânătoare, în special în zonele considerate expuse riscului, trebuie sǎ:
* Trebuie verificate dispozițiile specifice furnizate de autoritatea națională competentă.
Ce fac autoritățile competente ale UE și ale statelor membre ?
UE a elaborat o Strategie privind pesta porcina africana și un cadru legislativ solid pentru a ajuta la combaterea și eradicarea ASF, inclusiv măsuri specifice de regionalizare axate pe măsurile de combatere și prevenire a răspândirii bolii (pentru a proteja zonele fără boală din UE) care necesită, printre altele, cooperarea vânătorilor. Aceasta se bazează pe cunostintele furnizate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA).
Bugetul UE pentru prevenirea și eradicarea bolii este de 48,2 milioane de euro pentru perioada 2013-2018.
UE asigură activitatea de coordonare cu statele membre și colaborează cu vecinii din est.
Pentru mai multe informații accesați: