Uniunea Profesiilor Liberale din România, persoană juridică română, fără scop lucrativ, cu funcţionare autonomă este o organizaţie neguvernamentală, apolitică, înfiinaţată la data de 11 iunie 2001, în baza Ordonanţei Guvernului nr. 26 / 2000.
UPLR reprezintă “organismul umbrelă“ al tuturor asociaţiilor profesionale care au fost de acord să intre în componenţa sa şi are ca obiectiv primordial apărarea şi promovarea intereselor fundamentale ale membrilor acestora, precum şi protejarea publicului larg prin furnizarea de servicii profesionale de înaltă calitate şi expertiză.
În prezent, Uniunea Profesiilor Liberale din România este formată dintr – un număr de 16 organizaţii profesionale şi anume: Ordinul Arhitecţilor din România, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, Camera Auditorilor Financiari din România, Uniunea Naţională a Barourilor din România, Asociaţia Naţională a Evaluatorilor din România – ANEVAR, Corpul Experţilor Tehnici din România – CETR, Colegiul Farmaciştilor din România, Ordinul Geodezilor din România, Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă din România, Colegiul Medicilor din România, Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România, Ordinul Tehnicienilor Dentari din România, Camera Consultanţilor Fiscali, Asociaţia Consultanţilor în Management din România, Asociaţia Română a Agenţiilor Imobiliare – ARAI, Colegiul Medicilor Veterinari din România.
Ea este deschisă tuturor organizaţiilor profesionale, persoane juridice care recunosc cele opt valori comune caracteristice profesiilor liberale (confidenţialitatea, participarea la dezvoltarea profesională continuă, independenţa şi imparţialitatea, onestitatea şi integritatea, supravegherea personalului de sprijin, respectarea codurilor de conduită şi de bună practică, încheierea unei asigurări de răspundere civilă profesională, conflict cu convingeri morale sau religioase) şi îndeplinsec criteriile prevăzute în Statutul său.
Uniunea Profesiilor Liberale din România reprezintă, în momentul de faţă, peste 300.000 de membrii ai organizaţiilor profesionale, care asigură locuri de muncă pentru un număr mare de salariaţi.
Totodată, membrii profesiilor liberale contribuie, într – o mare măsură, la formarea bugetului consolidat al statului şi a celor locale.
Organele de conducere ale Uniunii Profesiilor Liberale din România sunt: Adunarea Generală, Biroul Executiv şi Preşedintele. Adunarea Generală este alcătuită din toţi membrii UPLR, fiecare membru având drept la un vot.
Biroul Executiv este format din trei membri, care îndeplinesc funcţiile de Preşedinte, Prim – Vicepreşedinte şi Vicepreşedinte.
Membrii Biroului Executiv sunt aleşi pentru un mandat de 2 ani.
Funcţia de Preşedinte este deţinută de Domnul Prof. univ. dr. ION ANGHEL, care reprezintă Asociaţia Naţională a Evaluatorilor din România – ANEVAR.
Preşedintele asigură reprezentarea Uniunii în raporturile cu terţii şi are un rol important în organizarea promovării solidarităţii, colaborării şi comunicării permanente între membrii acesteia.
Uniunea Profesiilor Liberale din România este membru cu drepturi depline a două organizaţii prestigioase de profesii liberale, atât pe plan mondial – Uniunea Mondială a Profesiilor Liberale – UMPL (din anul 2006) cât şi pe plan european – Consiliul European al Profesiilor Liberale – CEPLIS (din anul 2007).
Priorităţile Uniunii Profesiilor Liberale din România în perioada următoare se referă la: